Oculus Rift brandoefening – Samen met Purple heeft ArtBeat Virtual Reality een ‘virtuele brandoefening’ ontwikkeld voor Oculus Rift. De applicatie zal door een grote verzekeraar ingezet worden om (potentiële) klanten inzicht te geven in hoe te handelen bij rampscenario’s in en om het huis.

De inzet van Oculus Rift leidt zo tot een win-win situatie voor zowel eindklant als verzekeraar; de klant ervaart vooraf de stress van bijvoorbeeld een brand, leert virtueel hoe te handelen en beperkt de schade in een praktijksituatie – de verzekeraar kan met relatief goedkope en mobiele technologie zorgen dat schades, en dus schade-uitkeringen, beperkt blijven.

Bij de ontwikkeling van deze applicatie kregen we te maken met een aantal uitdagingen:

Hoe vinden navigatie en interactie plaats m.b.v. Oculus Rift?
Navigatie en interactie zijn zo ‘intuïtief mogelijk’ gesimuleerd; met een joystick beweegt de gebruiker vooruit en achteruit – met de Oculus Rift kan de gebruiker rondkijken. Navigatie met toetsenbord en muis, die oog-hand coördinatie vereist, vervalt bij de Oculus headset.

Interactie met onderdelen vindt plaats door binnen een bepaalde afstand naar objecten te kijken. Zo opent een deur door er een aantal seconden naar te kijken op korte afstand.

Hoe simuleren we de stress van een echte brand?
Met alleen beeld kunnen we de stress van bijvoorbeeld een keukenbrand niet nabootsen. ArtBeat heeft daarom een systeem van effecten ontwikkeld om de praktijksituatie zo realistisch mogelijk te benaderen:
– het detailniveau van zowel de woning als de rook- en vuur effecten.
– het toevoegen van ‘tijdsdruk’ op 3 niveau’s: brand blussen, blusoptie selecteren en/of evacueren.
– audio effecten; verhoging van stress door brandalarm en emotie.

De huidige applicatie is modulair uit te breiden met andere rampscenario’s in en om het huis. Of te vertalen naar scenario’s voor andere gebruikers – denk bijvoorbeeld aan industriële toepassingen.

De simulatie is tijdelijk ondergebracht in de virtuele woonkamer van project ‘Havenkwartier Lisse’ van Ouwehand Bouw

Bekijk hier de demofilm: