360 graden interactieve video

360 graden interactieve video & een stap verder…

Een technologie die momenteel sterk in opkomst is, is die van de 360 graden video. Hierbij is het mogelijk om als toeschouwer midden in een filmopname te staan om vervolgens zelf te bepalen waar je kijkt.

Bedrijven als GoPro, Samsung, Jaunt en Google zijn momenteel druk bezig om de slag om de ‘beste’ 360 graden camera te winnen – de één zet in op simpel gebruiksgemak en distributie naar Google Cardboard, de ander op high-end beeldkwaliteit voor bioscoop toepassingen.

Freedom360_w_caps_v508

Next big thing in Hollywood?

Zoals je mag verwachten zitten ze niet stil bij de grote filmbedrijven – productiepartijen in Hollywood zijn druk aan het experimenteren met 360 graden film – zoals ‘Wild’ met Reese Witherspoon.

Onlangs heeft ook ‘good old’ David Attenborough zich op het vlak van de 360 graden documentaires begeven – voor het Natural History Museum in London heeft hij samen met ontwikkelaar Alchemy de ‘First Life’ VR ervaring gelanceerd voor Samsung Gear VR – Hieronder zie je de trailer.

ArtBeat Virtual Reality gaat alvast een stap verder…

Omdat 360 graden video zoveel raakvlakken heeft met ‘gewone’ Virtual Reality, kan ook ik niet achterblijven met de ontwikkeling van toepassingen op dit vlak – sterker nog, ik denk dat er nog veel meer mogelijk is door verschillende technologieën met elkaar te combineren.

Mijn visie hierover heb ik vertaald naar een eerste demo die je hieronder kunt bekijken – naast 360° video, die geschikt is voor full- en splitscreen (Cardboard) playback, zie ik een grote kans voor de toevoeging van interactie met de videobeelden.  Denk hierbij aan 3D, web en database implementaties – ideaal voor bijvoorbeeld educatieve- en commerciële (shop) doeleinden.

(de filmbeelden voor deze demo zijn geleend van GoPro, bekijk het interactieve origineel zelf met Chrome op YouTube)

Kortom, ideeën en inspiratie genoeg! Heb je vragen over de mogelijkheden van 360° video, laat het me weten. Wil je op de hoogte blijven van de laatste VR nieuwtjes? Like m’n pagina dan op Facebook of abonneer je op m’n blog.

Leave a Reply